RadarVision

De voordelen van radar detectie -  Beveiling van terreinen, met name bedrijfsterreinen, staat nog in de kinderschoenen. Vaak wordt dit met camera’s gedaan die reageren op beweging (verandering van pixels binnen het zichtveld van de camera). Het probleem daarbij is dat een camera naast indringers ook reageert op bijvoorbeeld insecten voor de lens, weersinvloeden of andere veranderingen van licht voor de camera. Radar heeft daar geen last van, een radar reageert alleen op een daadwerkelijk object wat binnen bereik komt. Dat is het grote voordeel ten opzichte van cameras’s in beveiligingsapplicaties.


Bewegingsdetectie - Bewegingsdetectie functies op beveiligingscamera’s zijn een ideale oplossing in het verbeteren van de kwaliteit van de verzamelde data. Wanneer er alleen opgenomen wordt wanneer een beweging wordt gedetecteerd is er minder opslagruimte nodig voor de opslag van het video materiaal. Daarnaast kan er bij een bewegingsdetectie direct een alarm uitgegeven worden door de camera. Er zijn echter ook nadelen aan deze vorm van detectie, met name bij terrein beveiliging buiten. Omdat camera’s beïnvloed wordt door onder andere weersinvloeden en insecten worden er veel valse alarmen afgegeven, zowel vals positief (false positives) als vals negatief (false negatives). Met als gevolg dat een beveiligingsdienst vaak voor niets op pad moet om de alarmmelding te verifiëren.


Regen - Schaduw - Spinnenweb - Radar detectie - Radar ondervindt geen hinder van deze factoren. Daarnaast is het ook mogelijk om bewegingen van kleine objecten als vallende bladeren en vogels en zelfs kleine dieren uit te filteren. Dit zorgt ervoor dat een radar alleen een alarm geeft wanneer er werkelijk een relevant ongewenst object (bijvoorbeeld een indringer) op het terrein aanwezig is. De alarm meldingen die binnenkomen zijn hierdoor betrouwbaar en altijd relevant voor een eventuele opvolging door een beveiligingsbedrijf.


Hierboven een mooi voorbeeld. De camera met bewegingsdetectie geeft meldingen op de rook uit de schoorsteen (de rode rasters in het camerabeeld). De alarmmeldingen die hieruit voort komen zullen genegeerd worden door een meldkamer, dus ook wat er achter de rook plaatsvindt. Radar detecteert personen achter de rook wel, dit betekent dat de alarmmelding van een radar wel degelijk relevant is. Ook wanneer het op beeld niet goed te zien is.


Hoe werkt een radar?

Radar is een acroniem voor Radio Detection And Ranging. Doormiddel van het uitzenden en ontvangen van radiogolven wordt een omgeving afgezocht naar objecten. Met behulp van de ontvangen radiogolven kan de grootte, richting, afstand, hoogte en snelheid van het object worden bepaald.

Na de ontdekking van elektromagnetische golven door James Maxwell in 1865 was het Christian Hülsmeyer die als eerste een radar ontwikkelde in 1904. Deze radar, toen nog Telemobiloscoop genoemd, kon radiogolven uitzenden, reflecteren en weer ontvangen en kon daarmee metalen voorwerpen detecteren. Luchtvaart stond toen nog in de kinderschoenen waardoor de eerste radarinstallaties op schepen gebouwd zouden worden. De eerste demonstratie van de Telemobiloscoop kon tot 3 kilometer ver schepen detecteren. Ondanks grote belangstelling uit de scheepvaartwereld slaagde Hülsmeyer er niet in om een goed werkende installatie te bouwen. Pas in 1939 werden door de Nederlandse ingenieur Max Staal de eerste radar prototypes ontwikkeld. Deze radars maakte gebruik van een pulserend systeem zoals deze vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt.

Een radar werkt door middel van een zendende en een ontvangende antenne. De zendende antenne zendt een radiogolf uit, wanneer deze wordt weerkaatst door een object wordt de radiogolf weer opgevangen door de ontvangende antenne. Doordat elektromagnetische golven zich met een constante snelheid door de lucht bewegen kan door het tijdsverschil tussen zenden en ontvangen de afstand worden bepaald.


De constante snelheid deze elektromagnetische golven is gelijk aan de lichtsnelheid, afgerond 300.000 kilometer per seconde. De tijd tussen de pulsen van de radars wordt de frequentie genoemd, deze frequentie wordt uit gedrukt in Hertz (Hz). Het aantal Hertz geeft het aantal pulsen per seconde aan.

De afstand kan het object kan bepaald worden door de volgende vergelijking;
R (afstand) = (C
0 x t) / 2
Waarbij C
0 = lichtsnelheid (3*108 m/s) en t = transittijd (s)

Deze afstand kan vervolgens geplot worden in een radarscherm. Hierdoor wordt inzichtelijk waar een gedetecteerd object zich bevindt. Een plot van een 270 graden opstelling ziet er als volgt uit.


Terreinbewaking

Dit radar principe leent zich uitstekend als alarmering voor buitendetectie. Radiogolven ondervinden namelijk geen hinder van weersfactoren en kleine bewegingen. Daarnaast kunnen radiogolven gefilterd worden waardoor er alleen grote objecten gedetecteerd kunnen worden. Door de radar detecties door te sturen naar de camera’s kunnen deze enkel na een betrouwbare detectie opnemen en eventueel doorsturen naar de meldkamers. Door deze betrouwbare detecties kunnen vals meldingen gereduceerd worden en daarmee ook de gepaarde kosten naar meldkamers en bewakingsdiensten.



Share by: